ویدئو کنفرانس

شیوع ویروس کرونا از جهات مختلف بر زندگی ما تأثیر گذاشته است و با گسترش این بیماری، الگوی زندگی جوامع به سمت تمرکز بر دریافت خدمات از طریق ابزارهای حوزه فناوری اطلاعات، حرکت کرده است.
اگر چه همهگیری کرونا، مشکلات زیادی بر تمام شاخصهای جامعه تحمیل کرد، اما منجر به شکوفایی برخی قابلیتها در کشور شد که از جمله آن میتوان به فراگیر شدن و رونق آموزش مجازی و بکارگیری فناوری در سراسر کشور اشاره کرد. به نظر میرسد نگاه به فناوری در کشور ما وارد فاز جدیدی در پیشبرد امور شده است.
سیستم Cisco Meeting Server، راهکاری بسیار امن و کاملاً مجازی جهت ارائه سرویس ویدئوکنفرانس میباشد که ترکیبی از صدا، تصویر و کنفرانس میباشد و به سازمانها کمک میکند تا هزینههای جابهجایی و ارتباطات خود را کاهش داده و همچنین از هدر رفتن زمان کارمندان خود جلوگیری نمایند و برای برآورده نمودن الزامات مربوط به همکاری تیمی در محیطهای کاری مدرن امروزی است.
این محصول تضمین میکند که تجربه شخص از شرکت در جلسات، تجربهی مطلوب و با کیفیتی باشد و این کیفیت ارتباطی به نحوهی پیوستن فرد به جلسات نداشته باشد، مثلا تفاوتی میان استفاده از Cisco یا Endpointهای ویدیویی Third-Party و یا از Cisco Jabber Client، Cisco Meeting App یا Skype for Business نمیباشد. به همین دلیل شمار افرادی که میتوانند در جلسات شرکت کنند افزایش یافته و تنها محدودیتهای سختافزاریِ مربوطه، خواهد توانست تعداد افراد شرکت کننده را محدود نماید. در این میان، این محصول با بهینهسازی مصرف پهنای باند، هزینهها را نیز کاهش میدهد. تجربه کاربری سرویس Cisco Meeting Server بسیار ساده بوده و میتوان آن را در مقیاسهای کوچک تا بزرگ پیادهسازی نمود و این امر اجازهی افزایش ظرفیت به صورت تدریجی را میسر میسازد.

CMS در یک نگاه کلی سه نوع کنفرانس را پشتیبانی میکند:
- Ad hoc: کنفرانسیکه بدون زمانبندیقبلی و بدون قابلیتهای پیشرفته انجام میگیرد. برای مثلاً کنفرانسی که بین دو شرکتکننده شروع میشود و افراد دیگری هم به آن اضافه میشوند یک نوع کنفرانس Ad hoc بهحساب میآید.
- کنفرانس پیشبرنامهریزیشدهیا دائمی: در این مدل کنفرانس تمامی شرکتکنندهها جهت شرکت در کنفرانس به یک شماره و یا آدرس مشخص متصل میشوند. دیگر اسامی این مدل عبارتاند از Meet-me، Static و Permanent.
- کنفرانس زمانبندیشده: مدل پیشرفتهیکنفرانس که در آن زمان کنفرانس از پیشمشخص شده است و با این کار سیستم از تأمین منابع قبل از شروع کنفرانس اطمینان پیدا میکند.
یکی از مهمترین ویژگیهای سیسکو Meeting Server که از ورژن 11.5 به آن اضافه شد، امکان برقراری ارتباط با کلاستر CUCM میباشد، هدف از یکپارچهسازی این دو سرویس به این منظور است که Endpoint های ویدئویی که در CUCM رجیستر هستند بتوانند از طریق سیسکو CMS کنفرانس ایجاد کرده یا در کنفرانسهای فعلی شرکت نمایند.
ارتباط بین CUCM و CMS بهصورت Secure Sip Trunk و بر اساس Certificate میباشد. از یک CA Server Microsoft برای صدور گواهینامه دیجیتال استفاده میشود.

Cisco Meeting Management
Cisco Meeting Management به اپراتورها امکان میدهد تا جلسات را بهصورت بسیار ویژه مانیتور نماید. این محصول بهمنظور مانیتور و مدیریت جلسات بر روی سرویس Cisco Meeting Server ابزاری برای اپراتورها میباشد (نسخهی 2.1.5 یا بالاتر مورد نیاز است). مدیران شبکهها میتوانند به آسانی تمامی جلسات را کنترل نماید، مثلاً میتوانند اعضای شرکتکننده در جلسه را اضافه، حذف یا بیصدا نموده، Layoutها را تغییر داده، ضبط یا جریان جلسه را آغاز کرده یا خاتمه دهند.

Cisco Webex
یکی دیگر از سرویسهای ویدئوکنفرانس سیسکو راهکار Cisco Webex میباشد که قابلیتهای متنوع در اختیار کاربران قرار میدهد مانند ارتباط صوتی تصویری، ویدئوکنفرانس، اشتراکگذاری صفحهنمایش، انتقال فایل و غیره. این سرویس بیشتر برای ویدئوکنفرانسهای کاری استفاده میشود و از امنیت بالایی برخوردار میباشد. برخی از قابلیتهای سیسکو Webex به شرح زیر میباشد:
- قابلیتهای ویدئوکنفرانس سیسکو متناسب با نیازمندیهای کسبوکار
- امکان استفاده از تلفنهای همراه جهت شرکت در جلسات
- تأمین امنیت لازم در سرویس ویدئوکنفرانس سیسکو
- ارتباطات یکپارچه مبتنی بر Cisco Unified Communication
- اشتراکگذاری صفحهنمایش
- انتقال فایل
- امکان ترسیم شکل (Whiteboard)
- رأیگیری
بهمنظور ارتباط با این سامانه بهصورت امن و بدون نیاز به استفاده از VPN، از راهکاری با نام Internet Reverse Proxy و یا بهاختصار IRP استفاده میشود که امکان اتصال گوشیهای موبایل با استفاده از نرمافزار Jabber به این سامانه را نیز فراهم میکند.
